BMW Élményvezetés

Szenzáció: Debrecenben épít gyárat a BMW, több mint ezer új munkahely – fotókkal

Debrecen – A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Ez a bejelentés átírja Debrecen jövőjét – nyilatkozta Papp László polgármester.

A gyár Kismacs és Nagymacs mellett épül majd fel. Az új ipari park infrastruktúráját a város alakítja ki 44 milliárd forint hitelből, amihez az állam garanciát vállalt. Amint kész lesz az infrastruktúra, a város beruházását megtéríti a BMW.

Szenzáció: Debrecenben épít gyárat a BMW, több mint ezer új munkahely – fotókkal

A 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és

már az elején több mint ezer munkahely jön létre.

A céggel 14 hónapja tárgyalnak, a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként, végül Debrecen mellett döntött.


Fotók: Miskolczi János

BMW-gyár épül Debrecenben


A gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását.

Az Új Főnix Terv gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt években ötezer új munkahelyet teremtettek, illetve jelentettek be Debrecenben. Ez most hatezer fölé emelkedik.

A fejlesztésről közleményt adott ki a BMW. Ebben Harald Krüger a BMW Group Igazgatótanácsának elnöke úgy fogalmaz,

„A BMW Group új gyáregységének létrehozása tovább segíti majd globális növekedésünket. Miután jelentős beruházásokat hoztunk létre Kínában, Mexikóban és az USA-ban, most tovább erősítjük pozíciónkat Európában, mellyel egyensúlyt teremtünk az ázsiai, amerikai és az európai kontinens gyártóbázisai között”.

A jövőben a BMW Group minden európai üzeme képes lesz elektromos és hagyományos meghajtású modellek előállítására.

„Az új gyáregységünk Debrecenben már képes lesz egyazon soron mind hagyományos robbanómotorral, mind elektromotorral ellátott járművek előállítására. Az üzem jelentős kapacitást hoz majd a globális gyártási hálózatunkba.  Az új gyár a legmagasabb színvonalon működik majd a digitalizáció, a fenntarthatóság és a gyártási rugalmasság terén”

– tette hozzá Oliver Zipse a BMW Group Igazgatótanácsának gyártásért felelős vezetője.

Debrecen ideális helyszín a BMW Group gyártókapacitásának bővítésére. Elsősorban kiváló infrastruktúrájának, megfelelő logisztikai kapcsolatainak, valamint a meglévő beszállítói hálózat elhelyezkedésének köszönhetően esett a választás erre a területre. A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a választás során. Az újonnan létesülő gyár dolgozói mellett számos egyéb munkahely jön majd létre a beszállítók és egyéb szolgáltatók körében, mind a gyár területén, mind pedig Debrecen város vonzáskörzetében – fogalmaznak a közleményben.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke, Szijjártó Péter és Papp László

A BMW Group 2004 óta van jelen Magyarországon saját képviseleti irodával. A vállalat hosszú évek óta ápol kiváló kapcsolatot azzal a magyar beszállítói körrel, akiktől tavaly 1,4 milliárd euró értékben szerzett be különböző alkatrészeket és rendelt szolgáltatásokat.

Papp László, Debrecen polgármestere úgy nyilatkozott, hogy

ez a bejelentés átírja Debrecen jövőjét, a városgazdaság történetének egyik legjelentősebb bejelentése volt.

„Az elmúlt négy évben sem panaszkodhattunk a befektetői érdeklődésekre, de ezzel megkoronáztuk ennek a négy évnek a gazdasági törekvéseit” – mondta a polgármester. „Ez a beruházás Debrecen minden szektorát meg fogja mozgatni, a gazdaság különböző területeitől kezdve a kultúra és egyéb területeket is érintve egy általános fellendülés lesz várható a következő években. Minden debreceninek éreznie kell majd ezeknek a gazdaságfejlesztési döntéseknek a jótékony hatását.”

Azok a stratégiai döntések, amelyek a debreceni gazdaság erősítése, fejlesztése érdekében születtek – így különösen: a repülőtér fejlesztése, 2016-ban a müncheni menetrend szerinti járat elindítása, a nemzetközi iskola építése, az ipari fejlesztések, a gazdaságfejlesztés szervezeti hátterének, az EDC-nek a megalapítása, a nemzetközi üzleti élet elismerésének kivívása a Financial Times díjával – mind-mind építőkövei voltak a BMW-vel történő együttműködésnek.

„A BMW és Debrecen kapcsolata átírja városunk jövőjével összefüggésben eddig megfogalmazott elképzeléseket. Lehetővé teszi számunkra, hogy mindazt, amit 2050-ig terveztünk megvalósítani már 2030-ra elérjük” – nyilatkozta Papp László.

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/szenzacio-debrecenben-epit-gyarat-a-bmw/2018/07/31/

Szólj hozzá!